RSS feed voor het nieuws van www.elkz.nl

plus minus gleich
"Hier sta ik. Ik kan niet anders. God help me. Amen." - Maarten Luther


Uitnodiging voor Ordet: luthers filmkijken in het Fraterhuis

OrdetOp zaterdag 25 april is er een unieke gelegenheid om de Deense film Ordet ('het Woord') te bekijken in Filmtheater Fraterhuis in Zwolle! Wij zijn de directie en de medewerkers van Filmtheater Fraterhuis zeer erkentelijk voor de mogelijkheid deze niet alledaagse film te vertonen. 

Ordet gaat over een boerenfamilie, die verscheurd dreigt te raken door de spanningen tussen de verschillen in de geloofsbeleving van de familieleden die variëren van godsdienstwaanzin en fundamentalisme tot alles bij het oude van de vertrouwde staatskerk willen houden. De film werd in 1955 gemaakt door regisseur Carl Theodor Dreyer als een bewerking van het gelijknamige toneelstuk uit 1925 van de lutherse dichter, toneelschrijver en predikant Kaj Munk.

Munk legde in zijn theologie grote nadruk op het directe beroep dat het Woord van God op ons doet. Later, tegen de achtergrond van de nazibezetting in Denemarken, drukte hij dit zo uit: "Het woord van God staat geen beperkingen toe. Het heeft betrekking op ons hele leven en op alle omstandigheden..." Omdat hij het christelijk geloof volstrekt onverenigbaar achtte met het nationaal socialisme, kwam Munk in verzet tegen de nazi-bezetters. Op 4 januari 1944 werd hij gefusilleerd. Zijn laatste woorden aan zijn vrouw en kinderen waren: "vertrouw op God".

Zowel in het toneelstuk als in de film komt het thema van de werking van Gods Woord duidelijk naar voren. Als docenten in de cursus: 'het relationele in de lutherse theologie' vinden wij de film bij uitstek geschikt om de inhoud van de cursus op een indringende manier kracht bij te zetten en er verder over in gesprek te gaan. Maar ook niet-cursisten zijn uiteraard van harte welkom.

Programma

Wie wil, kan om 11.30 uur terecht in het gemeentecentrum van de Lutherse kerk van Zwolle, voor een kop koffie of thee met een broodje. Om 12.15 uur houdt Susanne Freytag een inleiding op de film in het Fraterhuis, waarna de film om 12. 45 uur begint. Na de film is er om 15. 15 uur een nazit in de Lutherse kerk.

Locatie, tarief en opgave

De Lutherse kerk ligt tegenover het Fraterhuis en is zowel toegankelijk via de voordeur aan de Koestraat 2-4 als via de achterdeur aan ons pleintje aan de Potgietersingel. Het bezoekadres van het Fraterhuis is Blijmarkt 25.

De kosten bedragen 5, - euro per persoon. U kunt deze ter plekke voldoen. Graag contant en gepast betalen. Omdat het een besloten voorstelling betreft, vragen wij u dringend zich op te geven bij Erwin de Fouw: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Op basis van de aanmeldingen wordt besloten in welke zaal we zullen worden ontvangen. Dit hoort u op de dag zelf.

Wij hopen u te ontmoeten op 25 april!

Met een hartelijke groet,

Louisa Vos, Susanne Freytag, Klaas Touwen en Erwin de Fouw