Bekijk de kerk

Neem alvast een kijkje binnen. Foto's van de kerk, plattegronden en trouwdiensten. Maar, kom ook zeker zelf even kijken. Op de pagina met contactgegevens kunt u een afspraak maken.

Bekijk de kerk

Maak een afspraak

Maak nu een vrijblijvende afspraak met ons.

maakeenafspraak

 

Veelgestelde vragen

De kerk beschikt over een eigen parkeerterrein. Er plaats voor  één trouwauto. De overige plaatsen zijn gereserveerd. Voor de rest kunt u uw auto parkeren op de parkeerplaats van de Potgietersingel, maar de beste plek is eigenlijk de parkeergarage aan de Emmawijk. (± 5min. lopen)

Wanneer u tijdens uw viering kerkelijke en/of klassieke orgelmuziek wenst, kunnen wij voor u met onze Cantor/organist contact opnemen.

Het is ook mogelijk om andere muzikanten tijdens uw viering te laten spelen.

U hoeft GEEN lutheraan te zijn om in onze kerk te trouwen.

U mag eventueel ook zelf uw eigen trouwdienst houden met uw eigen voorganger en/of organist.

Alleen in het gemeentecentrum kan een burgerlijk huwelijk worden voltrokken. De kerkzaal kunt u alleen gebruiken voor een kerkelijk huwelijk.

Ja, u mag uw eigen dominee/pastoor/voorganger meenemen. Het is tenslotte uw viering!

Ja, er is een piano aanwezig. Kosten € 50,00/dagdeel. De piano staat in het gemeentecentrum, maar is gemakkelijk te verrijden naar de kerk.


Je voelt de eeuwigheidswaarde

Hoe beleven bezoekers van onze kerk de dienst? De redactie van de Flambouw vroeg kerkgangers hun gedachten te verwoorden. Het resultaat: 30 artikelen over verschillende elementen van de liturgie. Een daarvan gaat over de trouwdienst.


eeuwigheidswaardeWaarom trouwen? Om alles goed geregeld te hebben? Nee, dat niet. Maar waarom kiezen voor trouwen als je samen toch al behoorlijk wat meegemaakt hebt, je al twee kinderen hebt, en je je al gezegend voelt in een relatie? Een feest, een viering was wel op zijn plaats, dachten we. Om in de kerk en gemeente een zegen te vragen van God en samen op weg te gaan naar een toekomst waarin God over ons zal waken.

Wat zeg je tegen elkaar?
Met de predikant hebben we de dienst doorgesproken. Voorbeeldliturgieën en voorbeelden van trouwbeloftes doorgenomen. Wat zeg je tegen elkaar, wat hebben anderen tegen elkaar gezegd? Wat moet je elkaar eigenlijk beloven? Hoe omschrijven we wat we voelen? Dat was nog niet gemakkelijk. Maar na dagen van beloftes bedenken, soms met de meest lachwekkende, kromme zinnen, is het gelukt.

De dienst zelf bedenken
Hoe doen we de dienst precies? Welke lezingen, welke liedjes? Hoe zetten we de liturgie in elkaar? Welke muziek? Dit alles hebben we doorgesproken en verrassend snel kwamen we hier uit. Er bleken niet zo veel liederen specifiek voor trouwdiensten geschreven te zijn.

Muziek
Bij de een was de melodie niet mooi (voor mij van belang) en andere liederen vielen af door de ondoorgrondelijke tekst. Als je niet in een kerkelijke traditie bent opgegroeid dan is het jargon dat soms gebruikt wordt niet altijd even verhelderend. Hierdoor bleven er twee liederen over die in de dienst gezongen zijn. “Liefde eenmaal uitgesproken”, en na de trouwbeloften en zegen: “Kom God en schrijf uw eigen Naam als licht over hen uit.”

Teksten uitzoeken
Voordat wij met de predikant in gesprek gingen hebben we in de bijbel gelezen. Welke teksten raken ons? Hoe zien we onze relatie en onze weg samen, welke teksten sluiten bij ons aan? In het gesprek werd dit verder uitgediept en we waren er al snel uit. Wij wilden graag een tekst die over de liefde tussen twee mensen ging en zodoende kwamen we bij Hooglied uit: “Je bent zo mooi, mijn lief...” wat we allebei menen vanuit de grond van ons hart.

Een liefdevolle dienst

God zal over ons waken en ervoor zorgen dat we veilig zijn, God zal met ons meegaan, als wij samen onze weg richting de toekomst gaan. Psalm 121 zei precies wat wij dachten. En dan de muziek. Muziek is onmisbaar in een viering. Daar hoef ik verder niet over uit te weiden. De predikant heeft onze gesprekken en gedachten, lezingen en liedjes prachtig vormgegeven in een vreugdevolle, liefdevolle dienst, waarbij wij zoveel mogelijk de liturgie uit de eredienst wilden aanhouden.

Waarom? Wat is er zo belangrijk aan de liturgie? Voor ons is het antwoord: de rituelen. Het zingen van het kyrie en gloria bijvoorbeeld. Het geeft ons het besef in een traditie te staan, heilige rituelen te doorvoelen, de geschiedenis weerklinkt er hoopgevend doorheen. Je voelt de eeuwigheidswaarde. Zoals wij zongen in onze trouwdienst: “Alle dingen hebben tijd, maar Gods liefde eeuwigheid.”

Mariska
 
 
 

Welkom in de kerk

lutherroos-iconWelkom op de site van de Evangelisch-Lutherse gemeente Zwolle. In de meer dan 360 jaar oude Lutherse Kerk in de Koestraat komen mensen bij elkaar om kerkdiensten te vieren, elkaar te ontmoeten en allerlei activiteiten te ontplooien.

Dit is onze kerk

De Lutherse kerk

logopknDe Evangelisch-Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden behoorde tot 1 mei 2004, de verenigingsdatum van de Protestantse Kerk in Nederland, met haar circa 20.000 leden tot de "kleine kerken".

Meer over onze kerk